یک روزنامه صهیونیستی با اشاره به تحولات اخیر در روابط میان کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و تاثیر آن بر روابط ایران و ترکیه، نوشت: بحران قطر، تهران ـ آنکارا و دوحه را به یکدیگر نزدیکتر کرده است و این برای اسرائیل یک تهدید به شمار میآید.
به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه اورشلیم پست، اظهارات اخیر سفیر ایران در ترکیه مبنی بر اینکه تهران قصد همکاری با آنکارا در مبارزه علیه تروریسم را دارد، به علاوه تصمیم ترکیه برای ارسال نیرو به قطر در اثنای تنش با عربستان سعودی، نشان دهنده ایجاد یک قلمرو نفوذ جدید متشکل از ایران ـ ترکیه ـ قطر است که پتانسیل نفوذ در منطقه و اسرائیل را دارد.
قطر و ترکیه در طول یک دهه گذشته روابط نزدیکی با حماس داشتند. ایجاد روابطی گرمتر میان دوحه، آنکارا و تهران میتواند اسرائیل را تهدید کند و به نزدیکتر شدن تلآویو به ریاض و قاهره بینجامد. این امر همچنین به نشانه پایان دادن به تعریفی تحت عنوان، تقسیم شدن خاورمیانه میان ائتلاف به رهبری سعودی و ائتلاف تحت رهبری ایران است.
ایران با قرار گرفتن در کنار ترکیه علیه گروههای چپگرای کرد در سوریه یک پیام مهم ارسال میکند. کارشناسان و نظریهپردازان چند ماه قبل میگفتند که نفوذ ایران در سوریه و تلاش برای ایجاد مسیری به دریا از منطقه سنجار در عراق و روژاوا در سوریه عبور خواهد کرد که در آنها گروه پ. ک. ک دارای نفوذ است اما ایران با تغییر 180 درجهای در رویکردش در منطقه خواهان روابط گرمتر با آنکارا است. هر چند دو کشور در یک دهه گذشته بر سر سیاستهای منطقهای با یکدیگر اختلافنظرهایی داشتند.
با این حال احمد داود اوغلو نخستوزیر ترکیه در سال 2016 به تهران سفر کرد و درباره اختلافات دو کشور در سوریه به رایزنی پرداخت. ایران در سوریه از بشار اسد حمایت میکند و ترکیه حامی مخالفان است.
اما مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه این کشور در فوریه 2017 اتهاماتی را علیه ایران در نشست امنیتی مونیخ مطرح کرد که با پاسخ بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران مواجه شد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران، ترکیه را به حمایت از گروههای تروریستی متهم کرد.
اما این شرایط زمانیکه ترکیه باید میان قطر و عربستان سعودی در جریان تنش میان این دو کشور یکی را برگزیند، تغییر یافت. ترکیه در طول دو هفته نیرو به قطر فرستاد و غذا به پادشاهی کوچک قطر ارسال کرد. شبکه الجزیره قطر حتی از استقرار هزار نیروی نظامی ترکیه در قطر خبر داد اما قطر از سوی تحلیلگران سعودی و اماراتی به همکاری نزدیک با ایران و حمایت از گروههای افراطگرا در منطقه متهم است.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، بحران قطر، ترکیه و ایران را به یکدیگر نزدیکتر کرده است. ترکیه جمعه گذشته متعهد شد تا راهی برای حل این بحران در گفتوگوهایش با دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا بیابد و از عربستان نیز خواست تا سیاستهایش را آرامتر کند.
در سالهای اخیر منطقه خاورمیانه از دریچه اختلافات فرقهای و قومیتی دیده شده است. ایران، سوریه، حزبالله و حوثیهای یمن در یک طرف مورد مخالفت کشورهای سنی بودهاند و اوضاع عراق و سوریه از نمادهای این شکاف هستند. هر چند روابط میان ایران، قطر و ترکیه یک حوزه سوم در تقابل با اختلافات و شکاف فرقهای ایجاد کرده است.
اکنون قطر نیروهای ترکیه را برای حفظ امنیت دارد و سوال این است که چگونه روابط عمیق ترکیه و قطر موجب تقویت دست ایران میشود و ضلع سومی را در منطقه ایجاد میکند. تاثیر این شرایط بر اسرائیل این است که اسرائیل میتواند به افزایش روابطش با عربستان ادامه دهد. هر چند که با ترکیه نیز روابط نزدیکی دارد و این بدان معنی است که آنکارا شریک تجاری، کلید و بازیگری مهم در امنیت منطقه است.
اورشلیم پست در بخش پایانی گزارش خود نوشت: امروز اسرائیل از نبود صلحبانان ترکیه در نوار غزه و اینکه خود را در مواجهه با نیروهای ترک، همانگونه که عربستان در مرزهای قطر میبیند، خرسند است اما اسرائیل برای ارزیابی رویکردهای سیاسیاش در قبال عربستان و تنشها در سوریه به ویژه در امتداد مرزهای لبنان باید روابط ایران ـ ترکیه و قطر را باز شناسد.
منبع: خبرگزاری گیتا