منابع نظامی و امنیتی در عراق اعلام کردند که یگان‌های ارتش پس از پایان عملیات پاکسازی شهر موصل از مین‌ها و مواد منفجره باقی مانده از داعش، ظرف ۷۲ ساعت شهر موصل را تحویل می‌دهد.
 

 به نقل از پایگاه خبری العربیة، این منابع اظهار داشتند، پس از آنکه یگان‌های ارتش عراق شهر موصل را تحویل دادند، تیمی مهندسی عملیات بازسازی شهر و آماده‌سازی آن برای بازگشت ساکنان ظرف دو هفته را آغاز می‌کند.
 

مسئولان دستگاه مبارزه با تروریسم عراق اعلام کردند که عملیات تفتیش و بازرسی دقیق در حال حاضر در شهر موصل در حال انجام است و این بررسی‌ها شامل تمامی خانه‌ها و ساختمان‌های مسکونی و کارگاه‌ها شده و مالکان این ساختمان‌ها تعهد می‌دهند به عدم همکاری با افراطی‌ها و نیز مخفی کردن آنها پایبند باشند.
 

همچنین این نهاد تعدادی فرد مسلح را که در محله‌های "۱۷ تموز، الاصلاح الزراعی و التنک" مخفی شده بودند را بازداشت کرده و مقادیری اسلحه و مواد منفجره از آنها کشف کردند.
 

منابع نظامی مذکور افزودند: نیروهای عراقی به دو گروه تقسیم شدند، که یک گروه مسئول پاکسازی شهر از اسلحه‌ها، مهمات و مین‌های باقی مانده از داعش و نیز تحقیقات درباره مظنونان هستند و گروه دیگر خود را برای عملیات جدیدی در آینده نزدیک به سمت تلعفر و اطراف آن آماده می‌کند.
 

فرماندهی نظامی عراق در حال بررسی ایجاد جبهه دومی جهت بازپس‌گیری مناطق جنوب کرکوک، راوة، عانة و الشرقاط در ساحل رودخانه دجله و نیز مناطق مرزی عکاشات و القائم هستند.
 

ناظران بر این باورند که داعش به تازگی حملاتش علیه مراکز تجمع ارتش و پلیس عراق در نزدیکی مناطق مرزی در طربیل و التنف را به تلاش برای ایجاد گذرگاه‌هایی جهت تامین امنیت جابه‌جایی‌ها میان مناطق تحت کنترلش در عراق و سوریه تبدیل کرده است.
 

شهر موصل که عملیات بیرون راندن داعشی‌ها آن را نابود کرده، تنها یک پل معلق در راستای ازسرگیری زندگی در آن، شرق آن را به غربش وصل می‌کند. این سازه موقت پل النصر نام دارد و تنها راه برای عبور از رودخانه دجله است که از شهر موصل رد شده است. در جنگ خیابانی در موصل که برای ۹ ماه میان نیروهای عراقی و تندروها ادامه داشت، دیگر پل‌های شهر از جمله پل آهنی شهر تخریب شدند.
 

طبق گزارش خبرگزاری رویترز، پس از آنکه کنترل موصل دوباره در اختیار دولت عراق قرار گرفت، هر روزه هزاران تن از این پل معلق برای رفتن به خانه‌هایشان در ساحل غربی رودخانه که تخریب شده و جمع‌آوری وسایل و یا جستجوی محلی برای اسکان در شرق عبور می‌کنند. تمامی ساکنان این شهر داستان‌های بسیاری از رنج‌ها و سختی‌هایی دارند که طی سه سال گذشته به دلیل وجود داعش متحمل شده‌اند. با وجود اینکه ساکنان موصل از پایان یافتن داعش در شهرشان اطمینان یافته‌اند اما این روزها به دلیل مشکلات فعلی و آتی‌شان نگران هستند.
 

در حملات هوایی و توپخانه‌ای ائتلاف ضد داعش محله‌هایی در غرب موصل به شکل کامل تخریب شده‌اند، اکنون ساکنان این مناطق با مشکل پرداخت اجاره خانه‌های موقت مواجه هستند، آنها در اکثر محله‌ها شغلی نداشته و پولی نیز ندارند.
 

غیرنظامیان باید از پل موقت النصر که برای اهداف نظامی ساخته شد، با پای پیاده عبور کنند، تاکسی‌ها در طرف شرقی رودخانه در فاصله نیم کیلومتری برای بررسی مدارکشان توسط نیروهای عراقی توقف کرده‌اند. مردم باید از مقابل آوار هتل نینوا که روزی محلی شیک برای فرماندهان ارتش عراق بود، عبور کنند تا به پل برسند. سربازان عراقی در آنجا زیر آفتاب ایستاده‌اند و رانندگان تاکسی در کنار آنها توقف کرده‌اند.
 

در طرف دیگر بقیه ساکنان موصل که هر کدام وسیله‌ای را از زیر آوار بیرون کشیده‌اند، ایستاده‌اند.
 

مردی به نام ذنون حسن ۵۳ ساله از ساکنان موصل در این رابطه می‌گوید، در یک حمله هوایی خانه‌ام تخریب شد، حقوقی دریافت نمی‌کنم و برای سرپرستی فرزندانم به کمک نیاز دارم، پیش از این در خانه‌ای اجاره‌ای در شرق موصل به همراه خانواده‌ام زندگی می‌کردم اما صاحبخانه اجاره را از ۱۰۰ دلار در ماه به ۲۰۰ دلار افزایش داد.
 

زنون شرایط زندگی‌اش در زمان حضور داعش را بسیار بد توصیف کرد.
 

محمد زهیر ۳۱ ساله نیز درباره دوره حضور داعش در موصل گفت: زندگی در آن شرایط مانند جهنم بود، داعش ما را از همه چیز محروم می‌کرد، اجازه نداشتیم که تلفن همراه داشته باشیم و یا شلوار جین بپوشیم، هر کسی هم خلاف آن عمل می‌کرد، مجازاتش شلاق یا اعدام بود، با بالا گرفتن درگیری‌ها داعشی‌ها به سمت کسانی که قصد فرار داشتند، تیراندازی می‌کردند، کودکان من از این مساله بسیار آسیب دیده‌اند آنها از دو هفته قبل در یک زیرزمین هستند و هنوز می‌ترسند، اگر دولت به من کمک کند، به خانه‌ام برمی‌گردم و گر نه همانجا می‌مانیم.
 

منبع: خبرگزاری گیتا