به گزارش خبرگزاری گیتا در چهارشنبه برابر با 26 مهر 1396 نشست مبانی نظری انقلاب اسلامی به دعوت پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) در جمع پژوهشگران،رؤسای پژوهشکده ها(علوم سیاسی و رفتاری-اجتماعی) و رئیس اندیشکده و به دبیری دکتر مرتضی شیرودی برگزار شد. در این نشست کتر مصطفی ملکوتیان استاد و مدیر گروه علوم سیاسی و سردبیر پیشین مجله سیاست دانشگاه تهران به طرح مبانی نظری انقلاب اسلامی پرداختند.
 

در ادامه خلاصه ای از خلاصه ای کوتاه از این نشست را مرور می کنیم:


انقلاب اسلامی با سایر انقلاب های جهان تفاوت های بسیار دارد.یکی از این تفاوت ها، به بعد نظری آن، برمی گردد.از این رو است که با پیروزی انقلاب اسلامی، نسل جدیدی از نظریه های انقلاب پدید آمده اند.البته اغلب نظریه پردازان غربی، هم اینک، پدیده انقلاب را تأیید نمی کنند به آن دلیل که: انقلاب های جدید که در شرق شکل گرفته اند، منافع استعمارگران غربی را به خطر انداخته اند، در حالی که، تمدن و پیشرفت امروز غرب نیز، محصول انقلاب ها است.


انقلاب اسلامی نه محصول بسیج عمومی از راه دور(از شهرها به سوی تهران) است(مدل شرقی) و نه محصول ضعف دولت مرکزی(مدل غربی) بلکه همانند شعار نه غربی نه شرقی در بعد نظری و سپس در ابعاد عملی، مدل جدیدی در نظریه ها و عملکردهای انقلاب آفرید.از این حیث،انقلاب اسلامی دیدگاه آرنت و هانتینگتون و ...را که همگی انقلاب ها را با ویژگی دنیوی شدن می شناسند، زیر سئوال برده است.
 

تفسیر درست از جامعیت آرمان های انقلاب اسلامی، ما را در درک مبانی نظری منحصر بفرد انقلاب اسلامی یاری می دهد.انقلاب فرانسه با شعار آزادی، متولد شد.انقلاب روسیه، برای نیل به هدف های اقتصادی، ظهور کرد. انقلاب الجزایر، برای دستیابی به استقلال پا به عرصه نهاد اما انقلاب اسلامی،همه این شعارها را با هم به میان آورد و این جامعیت،رمز موفقیت و ماندگاری آن را به ارمغان آورده است.انقلابی که یک شعار را پیشه راه خود کند به آن هم  دست نمی یابد. ته آزادی فرانسوی، جنگ انسان علیه انسان هابزی است.انقلاب روسیه هم به اهداف اقتصادی اش نرسید و انقلاب الجزایر نیز، به استقلال واقعی دست نیافت.


فهم مبانی نظری انقلاب اسلامی بی توجه به نتایج آن، میسر نیست.انقلاب اسلامی غرب مدرن را به چالش طلبیده است.اینک، سخن گفتن از غرب متحد دارای اعتماد به نفس، بی معنا است. بحران مالی، آمریکا را واداشته است تا با ترساندن عرب ها، میلیاردها دلار ناشی از فروش تسلیحات را در اقتصاد کشورش ترزیق نماید.امروز با رویگردانی اغلب کشورهای بزرگ آمریکای لاتین،چون برزیل،آرژانتین،شیلی، دیگر تنها مخالف آمریکا، کوبا نیست،از این رو، آمریکای لاتین به مثابه حیاط خلوت آمریکایی، بی معنا شده است.شکست بزرگ آمریکا در قضیه داعش، تنها قدرت جهانی ایران را بالنده تر کرده است.

متن کامل سخنرانی دکتر ملکوتیان در آرشیو پژوهشکده علوم سیاسی موجود است


منبع: خبرگزاری گیتا