نشست جمعه شب شورای امنیت در ارتباط با بررسی تحولات اخیر ایران در حالی به کار خود پایان داد که نه تنها هدف مورد نظر آمریکا از برگزاری آن محقق نشد بلکه بار دیگر شکست و ناکامی آن را در مقابل اقتدار ایران و سیاست های اصولی آن به تصویر کشید.
تعجب اعضای شواری امنیت از درخواست آمریکا
شورای امنیت جمعه شب به درخواست آمریکا و با حمایت مالی عربستان نشستی را تحت عنوان بررسی «اعتراض های اخیر » در ایران برگزار کرد؛ اقدامی که موجب تعجب بسیاری از اعضای دائم وغیر دائم این شورا شد.
پایان نشست فوق العاده شواری امنیت بدون نتیجه رضایت بخش برای آمریکا به معنی شکست جدی آن در برابر ایران و مواضع اصولی و مستحکم آن است آن هم در شرایطی که واشنگتن به منظور اعمال فشار بر ایران بر برگزاری نشست مزبور پافشاری داشت.
شکست های پی در پی در زمانی کوتاه
این شکست در حالی است که از ناکامی های سیاست خارجه آمریکا در منطقه و نیز در مقابل محور مقاومت چه در خصوص مبارزه با تروریسم داعشی و تکفیری در سوریه و عراق تحت حمایت آمریکا و عربستان زمان زیادی نمی گذرد.
بهترین شاهد این ناکامی ها، شکست سنگین مربوط به نمایش استعفای « سعد حریری» نخست وزیر لبنان بود که از ریاض اعلام شد و نتایجی که پس از آن به دنبال داشت و موجب برملا شدن بیش از پیش مقاصد بن سلمان ولیعهد سعودی و ارباب آمریکایی آن در منطقه یا همان ترامپ شد.
موضوعات داخلی کشورها به شورای امنیت ارتباطی ندارد
با نگاهی گذرا به اظهارات نمایندگان کشورهای حاضر در نشست روز گذشته شورای امنیت در ارتباط با اعتراض های اخیر در ایران می توان به تعجب و شگفتی این سیاستمداران از درخواست آمریکا به سازمان ملل در خصوص برگزاری این نشست پی برد زیرا این یک موضوع داخلی است بدون اینکه به شورای امنیت هیچ ارتباطی داشته باشد.
در همین ارتباط می توان به اظهارات برخی از نمایندگان کشورهای حاضر در نشست مزبور اشاره کرد:
برملا شدن ناتوانی شورای امنیت در انجام وظایف اصلی خود
غلام علی خوشرو نماینده ایران در سازمان ملل در سخنرانی خود در نشست روز گذشته تاکید کرد که برگزاری این نشست اعتماد به شورای امنیت را از بین می برد زیرا یک موضوع کاملا داخلی ار مطرح می کند و نشان می دهد این شورا از طرح مسائل واقعی از جمله اشغال طولانی مدت سرزمین فلسطین و نیز بمباران کورکورانه یمن در طول سه سال گذشته که کشته شدن هزاراران انسان بیگناه و شیوع بیماری ها را به دنبال داشته است، ناتوان مانده است.
وی از اینکه شورای امنیت با وجود مخالفت برخی اعضا این نشست را برگزار کرد، ابراز تاسف کرده و گفت شورای امنیت با این کار به خود اجازه داد مورد سوء استفاده دولت کنونی آمریکا قرار بگیرد و از چارچوب وظایف خود خارج شود و بر این اساس ناتوانی آن در انجام وظیفه اصلی و واقعی خود مبنی بر حفظ صلح و امنیت جهانی روشن شد.
نماینده روسیه در سازمان ملل نیز خطاب به نیکی هیلی گفت: به جای اینکه امکانات و توجه شورای امنیت را برای حل و فصل بحران ها در افغانستان، سوریه و لیبی به کار بگیرید آن را برای دخالت در مسائل داخلی یک کشور به هدر می دهید، چرا آمریکا بر برگزاری این نشست پافشاری کرد در حالی که اوضاع داخلی ایران امن و عادی است؟ البته باید از آمریکا تشکر کرد زیرا پیامی که برای ایرانی ها ارسال کرد موجب همبستگی و وحدت آنان و تقویت احساسات ضد آمریکایی شد.
نماینده چین نیز در این نشست احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها را خواستار شده و تاکید کرد، شورای امنیت باید از دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر خودداری کند.
«دی لاتر» نماینده فرانسه نیز اظهار داشت: آنچه در ایران رخ داد، تهدیدی برای صلح وامنیت جهانی به شمار نمی آید و نباید از بحران کنونی برای اهداف دیگر سوء استفاده کرد زیرا اوضاع را متشنج تر می سازد و پاریس نیز حفظ توافق هسته ای با ایران را خواستار است.
«ساشا سرجیو» نماینده بولیوی نیز آمریکا را به سوء استفاده از اوضاع ایران در جهت تحقق اهداف خاص سیاسی متهم کرده و آن را جلوگیری از دخالت در امور داخلی کشورها فراخواند.
اما اظهارات «منصور العتیبی» نماینده کویت در این نشست نیز قابل توجه است، زیرا با وجود اشاره گذرا و کوتاه به روابط دوستانه بین کشورش و ایران و لزوم احترام به حاکمیت کشورها و خودداری از دخالت در مسائل آنان، احترام به آزادی بیان و تظاهرات مسالمت آمیز در ایران را خواستار شد.
در اینجا باید به اوضاع سیاسی در کویت و سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس اشاره کرده و این سوال را مطرح کنیم که آیا آزادی بیان که العتیبی به آن اشاره کرد از سوی مسئولان این کشورها مجاز است؟ آیا همه در برابر قانون این کشورها یکسان هستند؟ چرا عبد الحمید دشتی نماینده پارلمان کویت که باید از مصونیت سیاسی برخوردار باشد، در خارج از کشور به سر می برد؟
این سوال کسانی است که مسائل کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را پیگیری می کنند تا پیش از اینکه در مورد آزادی بیان و تعدد احزاب و سایر مسائل مربوط به دموکراسی در سایر کشورها صحبت و یا انتقاد کنند، این سوال ها را مطرح سازند.
بنابر اعلام منابع آگاه درخواست نیکی هیلی مبنی بر برگزاری نشست مربوط به ایران به دستور مستقیم ترامپ و بدون هماهنگی با وزیر خارجه آمریکا صورت گرفت و به این ترتیب بر گمانه زنی ها در مورد اختلاف مسئولان دولت جدید آمریکا بر سر سیاست های ماجراجویانه رئیس جمهور این کشور مهر تایید زده می شود.
همچنین کسانی که تحولات آمریکا را پیگیری می کنند، تاکید دارند، این دستپخت ترامپ با حمایت مالی عربستان، بار دیگر موجب رسوایی آمریکا در سطح بین المللی شد زیرا نشست فوق العاده شورای امنیت با درخواست آمریکا برای بررسی «تحولات ایران» بدون صدور قطعنامه و یا بیانیه ای که موجب خرسندی کاخ سفید شود، پایان یافت و از این فراتر اینکه بیشتر اعضای آن در جریان این نشست بر لزوم اجرای کامل توافق هسته ای و خودداری از دخالت در مسائل سایر کشورها تاکید کردند.
با این توضیحات این سوال از رئیس جمهور ماجراجوی آمریکا مطرح است که پس از اینهمه شکست و ناکامی ترامپ در دوره ای کوتاه در مقابل ایستادگی ایران و محور مقاومت، تا چه زمانی به سیاست های شکست خورده علیه ایران که فقط به مثابه نوشته ای روی کاغذ است، ادامه خواهد داد؟ آیا ترامپ و متحدان منطقه ای اش نقشه های کورکورانه دیگری را برای جلوگیری از قدرت و ایستادگی ایران در سر دارند تا شکست های دیگری را برایشان رقم بزند؟ سوال دیگر اینکه ملت آمریکا تا کی در برابر حماقت های پرهزینه رئیس جمهور ساکت خواهد ماند؟
منبع: خبرگزاری گیتا