بدون شک تابستان امسال برهه‌ای حساس و مقطعی پر تنش در تامین آب شرب و برق مصرفی شهروندان است. هر روز که به اواسط تابستان نزدیک‌تر می‌شویم و روزهای گرم سال را سپری می‌کنیم بیم تامین آب مورد نیاز شهروندان بیشتر می‌شود.

 

به گزارش گیتا، از سویی تداوم خشکسالی و کم آبی در سال‌های اخیر به معضل تامین آب شرب شهروندان کاشمری افزوده است از سوی دیگر، کاهش در بارش‌های سال زراعی جاری موجب شد که بسیاری از رودخانه و قنات‌ها خشک شده و این بر دامنه نگرانی‌ها افزوده شده است.

 

در همین خصوص مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان کاشمر در گفت‌وگو با ایسنا گفت: اکنون آب و فاضلاب روستایی شهرستان کاشمر 52 روستا با جمعیتی بالغ بر 60 هزار نفر را تحت پوشش خود دارد که آبرسانی به این روستاها توسط 39 منبع آبی شامل چشمه، قنات، رودخانه صورت می‌گیرد.

 

محمد کاظمی با اشاره به اینکه سرانه مصرف آب برای هر مشترک 15 متر مکعب در ماه است، افزود: خوشبختانه 70درصد مشترکین الگوی مصرف رعایت می‌کنند.

 

وی با اعلام اینکه اکنون 30درصد مشترکین با عدم رعایت الگوی مصرف 60درصد آب تولیدی را مصرف می‌کنند، اظهار کرد: در این راستا این امور مشترکین پر مصرف را مورد پایش قرارداده و به آن‌ها اخطار داده که در صورت عدم رعایت الگوی مصرف با آنها برخورد قانونی صورت گیرد.

 

مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان کاشمر با بیان اینکه به علت خشکسالی‌های پی در پی عمق برخی از چاه‌های آب شرب شهرستان به 300 متر رسیده است و شاهد افت سالانه سطح آب در دشت‌های شهرستان هستیم، عنوان کرد: با این روند در آینده با مشکلات کمی و کیفی آب مواجه خواهیم بود.

 

کاظمی با اشاره به اینکه بافت منطقه کوهسرخ موجب شده منابع آب سطحی باشد، گفت: خشکسالی‌های اخیر تاثیر بیش‌تری بر منابع آب بخش کوهسرخ گذاشته است.

 

کاظمی یکی از مشکلات اساسی آب روستایی را تامین آب شرب دام دانست و افزود: خشکسالی‌های اخیر و لوله گذاری چاه موتور ها بار  وارده بر شبکه توزیع آب شرب را برای مصارف دام بیشتر کرده است.

 

وی با بیان اینکه 30درصد از مشترکینی که 60 درصد آب شرب را مصرف می‌کنند در همین دسته قرار دارند، ادامه داد: هدف ما این است که 27 هزار مشترک این امور از آب سالم و بهداشتی برخوردار باشند که در این راستا از لحاظ بهداشتی کلرسنجی و کلرزنی روزانه آب شرب و نمونه‌برداری میکروبی به صورت ماهیانه از تمامی روستاها و آزمایشات میکروبی و شیمیایی از منابع آب  نیز به صورت دوره‌ای انجام می‌شود.

 

مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان کاشمر از افت فشار و قطعی آب در برخی روستاها خبر داد و گفت: از مشترکین تقاضا می‌شود با صرفه جویی و استفاده صحیح ما را در امر تامین آب یاری کنند.

 

وی همچنین یکی از مشکلات را فرسودگی شبکه های آبرسانی دانست و اظهار کرد: اکنون در شهرستان کاشمر حدود 700 کیلومتر شبکه توزیع و انتقال وجود دارد که بخشی از این شبکه‌ها فرسوده بوده و باعث هدر رفت آب می‌شود.

 

کاظمی با تاکید براینکه باید به ترتیب اولویت با تخصیص اعتبارات لازم در این راستا گام بر داریم، گفت: با توجه به اینکه برای ترمیم هر کیلومتر از شبکه به حدود 50 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد اما با این اعتبارات سال‌ها زمان نیاز است که شبکه‌های فرسوده تعویض شود.

 

وی از فرسوده بودن 50درصد شبکه‌های آب شرب که موجب هدر رفت 27 درصدی آب می‌شود خبر داد و اظهار کرد: اعتباراتی که به شهرستان تخصیص پیدا می‌کند براساس اولویت هزینه می‌شود.

 

مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان کاشمر در ادامه با اعلام اینکه برخی عمق چاه‌ها برای رسیدن به آب از 200 متر به 300 متر رسیده و هر سال وضعیت بدتر می‌شود، بیان کرد: هر ساله شاهد افت قابل توجه دبی آب چاه‌ها هستیم.

 

وی با بیان اینکه مشکلات تامین آب بیشتر در بخش کوهسرخ است، افزود: اکنون 40 درصد روستای منطقه با افت شدید فشار آب مواجه هستند.

 

کاظمی با اعلام اینکه با این روندی که در پیش داریم با بحران جدی مواجه خواهیم بود، گفت: فقط در یکی از روستاها روزانه 5 تا 6 ساعت با قعطی آب مواجه هستیم.

 

وی با بیان اینکه به خاطر افت سطح آب‌های زیر زمینی هر ساله عمق بیشتری را باید حفر کنیم که این موجب می شود از نظر کیفیت به سمت شوری حرکت کنیم و از نظر کمیت با مشکل مواجه شویم، افزود: در کوهسرخ پس از 60 متر حفاری به سنگ بستر برخورد می‌کنیم.

 

کاظمی همچنین با اشاره به اینکه در بخش مرکزی آب را با فاصله بعضأ بیش از 50 کیلومتر باید به برخی روستاها انتقال دهیم، بیان کرد: در بیشتر روستاهای بخش مرکزی چون منبع آب شرب بهداشتی و سالم وجود ندارد مجبور هستیم کیلومترها خط انتقال کار کنیم تا آب را برسانیم.

 

در ادامه مدیر آبفای شهری کاشمر با اشاره به اینکه به دلیل رشد جمعیت، افزایش مصرف سرانه و خشکسالی و... موجب شده هر روز آب شرب در اغلب مناطق کیمیاتر شود، اظهار کرد: تهدید منابع زیرزمینی به خاطر مصرف بی رویه و بدون مدیریت موجب شده به مرز بحران برسیم.

 

علیرضا عباسی درست مصرف کردن و استفاده بهینه از آب در همه زمینه‌ها را تنها راهکار برون رفت از شرایط بحرانی دانست و گفت: در شرایط کنونی تامین آب مکفی و با کیفیت دشواری و پیچیدگی‌های خاصی را به همراه دارد.

 

مدیر آبفای شهری کاشمر یکی از مصارف بالای آب شرب را در بخش فضای سبز شهری دانست و بیان کرد: در این خصوص اقدامات کارشناسی و جلسات متعددی بین حوزه آبفای شهری و مجموعه شهرداری برگزار شده است تا بتوانیم با برنامه ریزی لازم آب شرب را از مصارف غیرشرب جدا کنیم.

 

عباسی با اشاره به مصوبه اسفندماه سال 96 هیئت وزیران مبنی بر کاهش 30 درصدی مصارف فضای سبز از آب شرب شهری به وضعیت اصلاح شبکه های فرسوده و نقاط لازم جهت توزیع فشار شبکه اشاره کرد و افزود: برابر خبری که قبلا اعلام کرده بودیم، کلیه اقدامات فنی و پیگیری های استانی آن انجام شده و انشالله در آینده نزدیک قسمت عمده آن اجرایی خواهد شد. 

 

 

منبع : خبرگزاری گیتا

انتهای پیام/