«جو بایدن به جای حفظ توافق هستهای با ایران، عملاًً از موضع ترامپ حمایت میکند. به همین خاطر، توافق در آستانه فروپاشی کامل قرار دارد و تقصیر آن هم دقیقاًً متوجه بایدن است».
پایگاه آمریکایی اینترسپت ضمن انتشار تحلیل فوق مینویسد: بایدن سزاوار سرزنش برای نابودی برجام است. برای اطمینان از احیا نشدن توافق با ایران، دونالد ترامپ یک قرص سمی معرفی کرد، اما بایدن کسی است که از ایران میخواهد آن را ببلعد.
در یک کلیپ ویدیویی کوتاه که این هفته در سراسر جهان پخش شد، بایدن پس از پایان سخنرانی، از تریبون دور شد و بهنظر میرسید که برای دست دادن به هوا دست دراز میکند. این کلیپ بسیاری از مخالفان بایدن را خشنود کرد که ادعا میکنند رئیسجمهور ایالات متحده از زوال عقلی رنج میبرد. این تصویر بایدن که بهنظر میرسد با هیچکس دست نمیدهد، استعاره مناسبی از شکستهای دیپلماتیک بسیاری از دولت او از زمان روی کار آمدن است. در راس این لیست، ناتوانی بایدن در دستیابی به هدف اساسی خود برای ورود مجدد به توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران قرار دارد. آنطور دست دادن اینگونه بهنظر میآید: گویی که بایدن خودش را آماده امضای توافق میداند، اما بدون هیچکس در طرف دیگر.
در حالی که سؤالاتی در مورد عملکرد مغز بایدن پس از چنین حوادثی وجود داشته است، آنچه واقعاًً ممکن است رئیسجمهور را آزار دهد نبود شجاعت است.ترامپ در سال ۲۰۱۸، از توافق با ایران خارج شد. بایدن در ابتدا کارزار انتخاباتی خود را با تعهد به بازگشت به توافقی که برنامه هستهای ایران را در ازای لغو تحریمها تحت کنترلهای سختگیرانه قرار میدهد، آغاز کرد. این باید یک پیروزی آسان باشد و یک تصمیم خطرناک سیاست خارجی را که به هوس ترامپ گرفته شده بود، برگرداند. با این حال، با گذشت بیش از یک سال از ریاست، بایدن بهطور کامل در یافتن راه بازگشت به توافق شکستخورده است. بایدن به جای حفظ یکی از دستاوردهای دیپلماتیک مهم دولت اوباما، که در آن معاون رئیسجمهور بود، عملاًً از موضع ترامپ حمایت میکند. توافق هستهای اکنون در آستانه فروپاشی کامل است و تقصیر آن دقیقاًً متوجه بایدن است.
امکان سرمایهگذاری و تجارت خارجی، سودی بود که قرار بود توافق هستهای برای ایران فراهم کند. اما برخورد با سپاه پاسداران ایران بهعنوان یک سازمان تروریستی، احتمال مشارکت شرکتهای غربی را بسیار کاهش میدهد. به عبارت دیگر، تبدیل سپاه پاسداران به یک گروه تروریستی، در وهله اول، هر دستاوردی را که ایران امیدوار است از یک معامله به دست آورد، مسدود میکند. و احیای توافق به یک امر غیرموثر تبدیل میشود، درست همانطور که ترامپ برنامهریزی کرد.
علاوه بر نگرانیهای اقتصادی پیرامون تحریمها، ایران انگیزهای قوی برای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان بخشی از هر توافق گستردهتر دارد.
هومن مجد، نویسنده و روزنامهنگار ایرانی - آمریکاییتبار میگوید: «تا آنجا که به ایرانیها مربوط میشود، قطعاً یک عنصر غرور وجود دارد که آنها نمیخواهند ساختار نظامی خود را در فهرست سازمانهای تروریستی ببینند. به همان اندازه مهم بهرهمندی از رفع تحریمها تنها به معنای این نبود که دیگر بانک مرکزی هدف تحریم قرار نخواهد گرفت. این توافق بهطور خاص قرار بود سرمایهگذاری خارجی در ایران را نیز تشویق کند.
با توجه به توافقی که ایالات متحده با متحدانش امضا کرده بود و در نقضی آشکار ترامپ از آن خارج شد، دولت بایدن به راحتی میتوانست پس از ورود به کاخ سفید به آن بازگردد. اما آمریکا سردرگم شد. اکنون خطر شروع مجدد درگیری وجود دارد و حال آنکه دولت اوباما سرمایه دیپلماتیک و سیاسی قابل توجهی را برای جلوگیری از آن صرف کرده بود. قسمت غمانگیز ماجرا این بود که امکان جلوگیری از بروز چنین وضعیتی ممکن بود.