به نقل از گیتا برای زیبایی و سلامتی بهتر شما
ارتودنسی دندان چیست؟ انواع ارتودنسی دندان. ارتودنسی ثابت. ارتودنسی سرامیکی. ارتودنسی دیمون. ارتودنسی متحرک. ارتودنسی نامرئی. کدام روش ارتودنسی دندان بهتر است؟ طول دروه درمان ارتودنسی چه مدت خواهد بود
ارتودنسی دندان:
چهره ی زیبا بدون لبخندی زیبا قطعا ممکن نخواهد بود. گاهی فردی را می بینیم که چهره ای متناسب دارد اما از خندیدن امتناع می کند و گاهی نیز این معضل گریبان گیر خود ماست. گاهی به دلیل مشکلات زیادی که در دندان هایمان وجود دارد از خندیدن فرار میکنیم ، عکس گرفتن را دوست نداریم چرا که لبخند زدن را دوست نداریم تمامی این اتفاقات دست به دست یکدیگر می دهند تا اعتماد به نفس فرد از بین رفته و در مواقع شدید به مشکل روحی تبدیل شود پس مشکلات دندانی می توانند بسیار مهم باشند .
کج و نامرتب بودن دندان ها شاید مشکل بزرگی به نظر برسد اما حل آن غیر ممکن نیست. امروزه به لطف پیشرفت علم دندانپزشکی دیگر زیبایی دندان ها آرزو یا هدفی دست نیافتنی نیست. ارتودنسی دندان یکی از شیوه های زیبایی در دندانپزشکی است که می تواند بسیار مثمر ثمر بوده و در بیشتر موارد حتی تاثیر گذاری صد درصد داشته باشد. با ما باشید تا با انواع ارتودنسی دندان به طور کامل آشنا شوید.
ارتودنسی دندان چیست ؟
ارتودنسی دندان شاخه ای تخصصی از رشته ی دندانپزشکی است که دندانپزشکان طی دوره ی تخصص این علم را فرا می گیرند . از علم ارتودنسی به منظور اصلاح دندان هایی که نا مرتب بوده و فرم نامتعارفی دارند استفاده می شود.
برخی دندان ها به گونه ای نامرتب هستند که نیاز به درمان پیدا می کنند در این حالت دندان ها حالت کج و عقب و جلو بودن دارند هنگامی که دندان ها به این فرم باشند احتمال پوسیدگی دندان ها نیز افزایش میابد چرا که عمل مسواک زدن به طور صحیح انجام نمی شود و ماندن باقیمانده های وعده های غذایی در دندان ها باعث بوجود آمدن پوسیدگی می شوند. نامرتب بودن دندان ها می تواند مشکلات زیادی برای فرد داشته باشد از جمله:
-
اختلال در جویدن و ایجاد مشکلات گوارشی
-
افزایش و بروز پوسیدگی در دندان ها
-
ظاهر ناخوشایند دهان و لبخند
-
کاهش اعتماد به نفس
که تمامی این مشکلات چاره ای جز انجام ارتودنسی ندارند .
اجزای مورد استفاده در ارتودنسی دندان :
در طول انجام ارتودنسی دندان از دستگاه ارتودنسی استفاده می شود که شامل اجزای متعددی است این اجزا را معرفی کرده ایم .
نگین: نگین که به آن براکت نیز می گویند یک وسیله ی مربع شکل کوچک است که جنس آن از فلز می باشد و سیم های ظریف فلزی از بین آن ها رد می شوند . براکت ها شکننده بوده و باید از آن ها مراقبت شود در صورتیکه هر کدام از آن ها شکسته شود شما باید هزینه ی آن را به دندانپزشک خود پرداخت کنید.
سیم ارتودنسی: سیم ارتودنسی دندان، سیمی از جنس فلز بوده که دندانپزشک آن را با وسایل مخصوص از بین نگین ها رد می کند سیم ارتودنسی دندان به گونه ایست که در هر مراجعه تعویض می شود. نیروی اعمال شده به دندان ها توسط سیم ارتودنسی صورت می گیرد.
لیگاچور : لیگاچور همان کش های ارتودنسی دندان هستند که در رنگ های مختلف وجود دارند.
زنجیر پلاستیکی: حلقه های کشی هستند که دور براکت قرار می گیرند. از زنجیرها برای همه ی دندان ها استفاده نمی شود. از این وسیله برای جلوگیری از فاصله افتادن بین دندان ها استفاده می شود.
بند ارتودنسی: حلقه ای فلزی که دور دندان آسیاب بزرگ قرار می گیرد در واقع، بند ارتودنسی نوعی تکیه گاه در ارتودنسی دندان محسوب می شود. نصب آن درد ندارد اما پس از نصب، حالت فشار را حس خواهید کرد که به مرور رفع می شود.
الاستیک: الاستیک حلقه ای کشی می باشد که به یک نگین در بالا و یک نگین در پایین وصل می شود از الاستیک در شرایط خاصی استفاده می شود و دائمی نیست.
فنر مارپیچ : از این فنر برای فاصله گرفتن دو دندانی که بیش از حد به هم نزدیکند استفاده می شود.
قلاب: حالتی زائده مانند که بر روی بعضی از براکت ها وجود دارد. گاهی این زائده ها باعث ایجاد زخم می شوند که می توان برای پیشگیری، از موم ازتودنسی در نواحی قلاب دار استفاده نمود.
انواع ارتودنسی دندان:
ارتودنسی ثابت:
نوعی از ارتودنسی دندان است که پس از نصب آن ها بر روی دندان، بیمار قادر به جا به جایی آن ها نیست و تغییرات تنها توسط دندانپزشک انجام می شود. ارتودنسی ثابت روشی است که در آن از سیم ها، نگین ها و کش های مخصوصی استفاده می شود که با تکنیک های دندانپزشکی و با دقت بالا بر روی دندان ها نصب می شوند تا در طول زمان دندان ها جا به جا شده و به فرم صحیح برسند. ارتودنسی ثابت خود شامل نمونه های مختلفی می شوند از جمله: ثابت فلزی؛ لینگوال؛ ثابت سرامیکی و دیمون است.
مزایای ارتودنسی ثابت:
استفاده از این شیوه نتیجه گیری بسیار بالایی دارد.
این روش نیازی به کنترل خود فرد نداشته و تمامی کارهای مرتبط با آن توسط دندانپزشک انجام می شود.
این روش از ارتودنسی، نسبت به دیگر انواع ارتودنسی هزینه ی مناسب تری دارد.
معایب ارتودنسی ثابت:
این نوع ارتودنسی دندان، زیبایی را تحت تاثیر قرار می دهد چرا که براکت ها و سیم ها بر روی دندان ها کاملا مشهود هستند. به نگهداری دقیق و رعایت بیشتر بهداشت دهانی نیاز دارد چرا که در طی وجود ارتودنسی دندان قطعا زدن مسواک و کشیدن نخ دندان سخت تر خواهد بود.
ارتودنسی سرامیکی:
این تکنیک نیز زیرشاخه ای از ارتودنسی ثابت است اما تفاوتی بارز دارد و آن اینست که در این روش از براکت های سرامیکی استفاده می شود و بدان علت که این براکت ها هم رنگ دندان ها هستند گفته می شود در زیبایی تاثیر بیشتری دارند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی:
این شیوه باعث از بین رفتن زیبایی لبخند نمی شود.
هم رنگ دندان بودن آن مزیت منحصر به فردی محسوب می شود.
معایب ارتودنسی سرامیکی :
براکت های این نوع از ارتودنسی شکننده بوده و در برابر ضربه ضعیف تر می باشند پس نیاز به مراقبت و احتیاط بیشتری خواهند داشت و همچنین این سرامیک ها حالت خشن تر و زبرتری دارند که ممکن است برای فرد آزار دهنده باشد.
درمان با این نوع ارتودنسی طول درمان بیشتری خواهد داشت.
برداشتن براکت های سرامیکی از روی دندان ها سخت تر است.
به مراقبت های بهداشتی بیشتری نیاز دارند.
داشتن هزینه ی بالاتر نسبت به ارتودنسی با براکت های فلزی
ارتودنسی دیمون:
این نوع ارتودنسی دندان به طور اتوماتیک تنظیم می شود و براکت های آن نسبت به براکت های نوع ثابت کوچکتر هستند.
مزایای ارتودنسی دیمون:
با این شیوه در واقع در زمان صرفه جویی میکنید چرا که نیاز کمتری به مراجعه به دندانپزشک دارید.
مدت درمان این روش کمتر است و به همین دلیل برخی معتقدند که استفاده از این ارتودنسی دندان مقرون به صرفه می باشد.
در این تکنیک تجمع باکتری در اطراف براکت ها کمتر است چرا که سایز براکت ها کوچکتر است و تمیز کردن آن ها نیز راحت تر انجام می گیرد.
معایب ارتودنسی دیمون:
برای این شیوه باید هزینه ی بالاتری را پرداخت کنید. ظاهر این تکنیک تفاوت چندانی با نوع ثابت ندارد چرا که در هر دو براکت های فلزی قابل مشاهده است و تفاوت آن ها در سایز و ظرافت است.
ارتودنسی لینگوال : ( ارتودنسی پشت دندانی )
این نوع از ارتودنسی در پشت دندان ها نصب می شود و براکت های نصب شده بر روی دندان ها قابل مشاهده نیستند. این نوع از ارتودنسی دندان را حتی میتوان نامرئی دانست چرا که سیم ها و براکت ها پیدا نیستند.
مزایای این روش :
افزایش اعتماد به نفس فرد به علت عدم تاثیر گذاری منفی بر روی ظاهر فرد.
عدم جلو آمدن دندان ها بر اثر سیم های نصب شده.
دارای نتایج بسیار ایده آل.
معایب:
در این روش از ارتودنسی دندان احتمال زخم شدن زبان وجود خواهد داشت چرا که سیم ها و براکت ها در پشت دندان ها بوده و در ارتباط مستقیم با زبان قرار دارند.
در این شیوه مراقبت های بهداشتی دهان و دندان باید به طور دقیق تری انجام شود چرا که ارتودنسی در پشت دندان ها قرار دارد و مسواک زدن و تمیز کردن دندان ها سخت تر است.
این روش را در همه ناهنجاری های دندانی نمیتوان استفاده کرد و کاربرد گسترده ای ندارد.
ممکن است تا زمانیکه وجود ارتودنسی برای شما عادی شود در تکلم مشکل داشته باشید.
این نوع ارتودنسی دندان برای بزرگسالان مناسب تر می باشد.
این نوع از ارتودنسی دندان هزینه ی بالایی دارد.
منبع : خبرگزاری گیتا