ولی‌الله سیف با حضور در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: یکی از دستاوردهای ما آرامش در بازار ارزی است که دولت توانسته نوسانات ارز را کنترل کند، تنها طی سه سال گذشته اتفاقاتی افتاد که می‌توانست آرامش را از بازار ارز بگیرد، یکی از این حوادث کاهش قیمت شدید نفت بود که در برخی از کشورهای منطقه تورم را به سه رقم افزایش داد که ایران هیچ شوکی را در بازار ارزی تجربه نکرد و ما توانستیم شرایط را کنترل کنیم.

 

سیف افزود: پس از برجام نیز شاهد چالش‌هایی در عرصه بازار بودیم، گشایش بانکی به‌کندی صورت گرفته اما آنچه مهم واقع شده توانسته فضای اقتصاد را بهبود ببخشد، ما هم‌اکنون می‌توانیم با سوئیفت ارتباطات برون‌بانکی در عرصه بین الملل داشته باشیم که اتفاقی فرخنده است.

 

او در تشریح نمودار ارزی بین سالهای 92 تا 95 نیز گفت: سال 92 قیمت ارز روند متفاوتی داشت که متأثر از فضای انتخاباتی و نگاه مثبت جامعه نسبت به آینده بود، منحنی زردرنگ مربوط به سال 92 است که در اوایل سال 92 به بالای 3650 تومان رسید، که در نیمه 92 روند نزولی داشت و در آخر سال به 3011 تومان رسیده است. آبی‌رنگ نمودار سال 93 است که از رقم 3050 تومان شروع شده و به 3392 تومان رسیده است. در نمودار قرمز به رقم 3472 تومان در پایان سال رسیده است که در نهایت منحنی سبزرنگ است که از 3455 تومان در ابتدای سال شروع شده و به 3145 تومان در پایان سال رسیده است که از دوشنبه هفته قبل نیز روند نزولی شروع شده است.

 

وی همچنین گفت: در سال‌های 92، 94 و 95 شاهد رشد دلار بودیم که یکی از دلیل آن مسافرتهای پایان سال، مسافرت‌های مذهبی اربعین و تسویه حساب‌های پایان سال بوده است اما عمدتاً در سه‌ماهه پایانی سال به‌دلیل تسویه حساب شرکت‌ها در بورس دلار کاهش می‌یابد.

 

سیف ادامه داد: باثبات‌ترین وضعیت ارز 8ماهه نخست امسال بوده است که البته برخی از اخبار سیاسی توانست بر آرامش بازار ارز تأثیر گذارد اما آنچه بیشترین تأثیر را داشته نظرات کارشناسی در داخل بوده که التهاب‌زا بوده است، به‌ویژه اخبار رسانه‌های معاند که فضا را متشنج کرده است، این افراد و رسانه‌ها به‌دنبال ایجاد یأس در جامعه‌اند اما آنچه صادق است کنترل بازار است و روند نزولی دلار ادامه می‌یابد. وی افزود: بانک مرکزی وضعیت عرضه ارز را برای رسیدن به وضعیت و شرایط مطلوب و قابل قبول فراهم می‌کند.

 

رییس‌کل بانک مرکزی گفت: از مرداد 92 تا آذر 95 قیمت یورو نسبت به ریال ارزان‌تر شده است و کاهش ارزش ریال نسبت به یورو کمتر بوده است، شرکای تجاری ما در دنیا با دلار تجارت نمی‌کنند، تنها موردی که دلار در تجارت ما مؤثر است تجارت با امارات است که واحد درهم این کشور تحت تأثیر دلار است.

 

او اضافه کرد: من از صاحب نظران می‌خواهم که گمانه‌زنی‌هایشان علمی باشد، اینکه دولت بخواهد برای تأمین کسری بودجه خود نرخ دلار را افزایش دهد درست نیست زیرا با این اقدام تورم به‌شدت رشد می‌کند در حالی که در کشور ما تورم مهار شده است.

 

رئیس‌کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه، زمان یکسان سازی نرخ 6 ماه پس از تأمین پیش‌نیازهاست، گفت: در حال حاضر سرعت عمل و تعامل بانک‌های ایران با بانکهای جهانی شتاب لازم را ندارد، در حال حاضر نمی‌توان زمانی را برای یکسان سازی نرخ ارز مشخص کرد، اما دو ماه بعد از تأمین پیش‌نیازها می‌تواند این کار صورت گیرد که بخشی از برنامه مورد نیاز برای یکسان سازی نرخ ارز عملیاتی شده است.

 

سیف گفت: 3600 تومان می‌تواند نرخ واقعی ارز باشد اگرچه نمی‌توان قیمت دقیق ارز را به‌قطعیت اعلام کرد اما رقم اعلام شده با توجه به شرایط کنونی کشور رقم درستی است.

 

او افزود: تا پیش از اعمال تحریم‌ها، کل واردات ما از طرق نظام بانکی یا همان ال‌سی صورت می‌گرفت که بعد از اعمال تحریم‌ها نظام‌های مالی به‌سمت صرافی‌ها رفت، اما در شرایط کنونی این نظام مالی باید به بانک‌ها بازگردد، ما باید زمینه را ایجاد کنیم تا نظام مالی را به بانک‌ها بازگردانیم و اختیارات صرافی‌ها را هم به‌تدریج محدود کنیم، این دو کار هم‌زمان در حال اجراست.

 

سیف همچنین گفت: بورس ارز هم یکی از ابزارهایی است که می‌تواند بازار ارز در کشور را توسعه دهد که بعد از یکسان سازی نرخ ارز صورت می‌گیرد، ویژگی مثبت آن این است که می‌تواند ابزارهایی را در بازار ارائه دهد که ریسک بازار را به حداقل می‌رساند، به این ترتیب تولید کنندگان و تجار می‌توانند در فضای باثباتی به تجارت بپردازند. نظام تأمین مالی در کشورمان باید سامان‌دهی شود، نزدیک 90 درصد از نیازهای مالی را بانک‌ها تأمین می‌کنند در حالی که در سایر کشورها بازار سرمایه این نیازهای مالی را جبران می‌کند.

 

معمولاً برای تأمین مالی بنگاه‌های کوچک بانک‌ها وارد عرصه می‌شوند و بنگاه‌های بزرگ را بازار سرمایه تأمین مالی می‌کند، کار بانک‌ها بنگاه‌داری مالی نیست بلکه نقش واسط را در بازار ایفا می‌کنند.

 

او در خصوص کارت‌های اعتباری نیز گفت: در این مورد ما موفق شده‌ایم بر اساس عقود اسلامی به متقاضیان تسهیلات بدهیم که با استقبال بانک‌ها روبه‌رو شده است، بانک‌ها عمدتاً تأمین مالی برای کالاهایی می‌کنند که متقاضیان به آن نیاز دارند، تولیدی که بدون توجه به نیاز مصرف کننده در بازار عرضه شود محکوم به ورشکستگی است.

 

سیف اعلام کرد: در 8ماهه نخست امسال 326 هزار میلیارد تومان تسهیلات داده شده است که نسبت به سال گذشته بیش از 40 درصد رشد داشته است، بخش صنعت در حال حاضر شاهد رشد مثبت است، 13 هزار میلیارد تومان به واحدهای صنعتی تخصیص داده شده است.

 

رئیس‌کل بانک مرکزی درادامه درباره وام ازدواج جوانان نیز گفت: وام ازدواج 25 درصد نسبت به سال گذشته افزایش نشان می‌دهد، ما به‌دنبال کاهش مدت انتظار زوج‌های جوان برای دریافت وام ازدواج هستیم.

 

او در پایان گفت: تا زمانی که تسویه حساب‌های تجارت خارجی توسط صرافی‌ها صورت می‌گیرد نمی‌توانیم به شرایط عادی قبل از تحریم‌ها برسیم.

منبع: خبرگزاری گیتا